centrale Buderus

Cum pot calcula pentru locuinta mea necesarul de incalzire si de apa calda menajera ? Ce putere trebuie sa aiba o centrala termica si ce model sa aleg?

Puterea centralei termice in KW sau Kcal/h se calculeaza in functie de necesarul de incalzire dar si de necesarul de apa calda menajera. Vom analiza aici doar situatia locuintelor unifamiliale si familiale. Puterea  centralei termice va fi: puterea cea mai mare dintre puterea de incalzire si cea de a.c.m., deoarece puterea necesara incalzirii nu se aduna cu puterea necesara pentru prepararea apei calde menajere.
- necesarul de incalzire pentru un anumit spatiu se calculeaza in primul rand functie de temperatura optima dorita de dvs, respectiv de celelalte persoane care vor locui in imobil, colaborata cu rezistenta termica a peretilor interiori / exteriori, a suprafetelor vitrate, orientarea cladirii si  amplasarea acesteia intr-o anumita zona climatica / geografica.
- necesarul / debitul de apa calda menajera se calculeaza functie de numarul mediu de persoane ce vor locui in imobil si functie de numarul de consumatori ( aici ma refer la nr. de bai, bucatarii, WC-uri de servici, lavoare, etc ) ; functie de rezultat se poate opta pentru o centrala termica cu preparare instanta de apa calda menajera sau pentru o centrala termica cu boiler incorporat sau pentru o centrala termica cu incalzire si boiler separat cu incalzire indirecta.

Aceste calcule sunt destul de complexe si recomandarea mea este sa le intocmeasca un specialist, adica proiectantul de instalatii, dar cum nu toata lumea isi permite sa plateasca un proiectant, putem lua in calcul niste coeficienti obtinuti empiric, care reprezinta necesarul de putere termica pentru 1 mc incalzit. Acest coeficient poate varia intre 30W/mc pentru un imobil foarte bine izolat si 70W/mc pentru un imobil slab izolat termic. In general  in calculul puterii termice se foloseste coeficientul de 50W/mc, aferent unui imobil cu un grad mediu de izolare. Acesta se inmulteste cu volumul imobilului ( V =  suprafata utila x inaltime ) si se obtine puterea termica necesara in W. Puterea termica degajata de convectorii ( radiatoarele ) ce vor fi amplasati in incaperi ar trebui sa depaseasca puterea termica necesara cu aproximativ 10%. Mai exista si o alta varianta de calcul bazata pe acest coeficient, adica puterea necesara pentru intreg imobilul va fi suma tuturor puterilor aferente fiecarui spatiu incalzit din imobil.

Exemplu incalzire:
avem un imobil P+E cu o suprafata utila de 150 mp si inaltimea medie pe nivel de 2,8 m. Puterea pentru incalzire va fi egala cu 150 mp x 2,8 m x 50W / mc = 21000 W = 21 KW.

Pentru dimensionarea orientativa, din punct de vedere termic, a sistemului de preparare a apei calde menajere pentru locuinţe, se poate considera un consum normal de apa calda de 50 l/pers/zi, la temperatura de 45°C. Pentru a calcula sarcina termica necesara incalzirii apei calde in regim instant se va considera un exemplu numeric. Se va considera ca regimul instant echivaleaza cu incalzirea unei cantitati de apa de 10l, de la temperatura de 10°C – la temperatura de 45°C, intr-un interval de 1minut. De fapt, acest exemplu corespunde incalzirii in regim continuu a apei, de la 10°C la 45°C, cu un debit de 10l/min

Exemplu a.c.m.:
Qacm = m x Cw x (tb – tr) = 0,166kg/s x 4,186 KJ / Kg x K x (45
°C – 10°C) = aproximativ 24 KW, unde am avut coeficientii: m = cantitatea de apa calda preparata si Cw = caldura specifica a apei.

Cumuland cele doua exemple vom alege o centrala termica de 24KW cu preparare instanta de apa calda menajera, iar daca se doreste simultaneitate pe 2 bai si numarul de persoane care vor locui in imobil va fi mai mare de 3, putem sa luam in calcul si varianta de centrala termica de 28KW cu boiler incorporat.


22 Comments

 1. nasturas neculai says:

  Buna ziua,
  Locuiesc intr-un apartament si doresc sa incalzesc doar dormitorul, sufrageria si baia, suntem 2 persoane. ce putere trebuie sa aiva o centrala termica pe gaz eventual gpl (butelie) si sa prepare si acm. Sunt centraletermice pe gaz de 10-15 kw?

 2. viorel says:

  specialisti sunt ocupati de aia naivi ca mine cauta raspunsuri pe net

 3. Gina says:

  as dori mai multe informatii pt a monta o centrala de apartament. ce model, firma, 1 persoana 65 m2, cu izolatie termica. multumesc astept raspuns

  1. Romica says:

   Pai o centrala termica de 24 KW cu preparare instanta de apa calda. Producatori recomandati: Viessmann, Buderus si Vaillant

 4. Marian says:

  Calculele cu 50, 30,70 W/metru cub sunt niste aberatii,mai bine dai 150-200 euro si platesti un proiectant.Apar urmatoarele probleme:suprafata vitrata,orientare(n,s,e,v) coeficienti de conductie si convectie piederi de caldura prin sol raportate la adancimea panzei freatice si nu in ultimul rand zona de vant si zona de frig.Nu mai dati sfaturi neconforme cu realitatea,ati uitat sa dimensionati conductele de incalzire si sa faceti echilibrarea hidraulica (H=R*l+Z).Aceste lucruri (proiectare de instalatii ) se face numai la FACULTATEA DE INSTALATII ,atat
  O seara buna domnilor

  1. A. says:

   Mulțumim de informații! Mi-au prins bine, ca muritor de rând, fără facultate de instalații! Mulțumim încă odată!

  2. geo says:

   Potoleste-te prietene!

  3. Zoarba says:

   Mariane,
   Teoretic ai dreptate daca vrei sa fi exact la o eroare de cativa zeci/sute de wati. Practic who cares? Da pot sa dau 200 euro la un specialist si ce sa-ti zic in loc de 24 de Kwh am sa aflu ca am nevoie de 25.3. Articolul este extrem de bun din mai multe puncte de vedere. I-ti da din 3-4 operatii de clasa primara o idee generala de cam cata energie are nevoie casa ta in functie de gradul de izolatie. Nu e chrurgie pe creier si nici fizica cuantica. Daca din calculele astea crude i-mi reiese ca am nevie de 25 KWh ca sa fiu sigur am sa ma duc oricum la o centrala in jur de 30-34 KWh. In afara de faptul ca n-am bagat 200 de euro in buzunarul spacialistului nu vad nici o problema. Tu pote faci calcule de astea pe cei 200 de euro si nu-ti convine. Nu ma intelege gresit. Nu spun nimanui sa nu mearga la specialist mai ales pentru proiectarea instalatiei dar sa nu minimizam lucrurile simple care lucreaza. Asa suntem noi in romania ne batem cu pumnul in piept la zecimale si gresim la numerele din stanga virgulei. Citi pereti drepti, linii verticale si orizontale impreun cu unghiuri la 90 de grade ai vazut la blocurile facute pe timpul comunismului? Ai idee ca catedralele facute acum 1000 de ani de peste o suta de metrii inaltime au fast facute fara metru sau alta unitate de lungime? Arhitectul folosea un bat pe care-l taia la inceputul lucrarii si totul mai departe era un multiplu sau submultiplu ale acelui “etalon”. Si totusi sunt perfecte, liniile verticale sun verticale, cele orizontale sunt orizontale nimic n-a cazut inca!

 5. Marian says:

  Am uitat sa mentionez:aceste calcule nu le fac decat cei ce au absolvit facultatea mai sus mentionata . Ca un exemplu:luati normativul C 1907/97 SI VA VETI CONVINGE PENTU O SINGURA CAMERA CALCULEZI O FOAIE A4 atunci unde sunt cei ce recomanda 30,50,90 w/mc?

 6. Ionescu Liviu says:

  Este foarte bun acest articol. Specialistii sunt atat de ocupati ca nu te baga in seama prea curand.

 7. A says:

  Noroc cu absolventii de Instalatii.

 8. erteph says:

  platesti 150-200 e si nu-i mai ai.calculul ala cu 50w/mc e adevarat.pt. siguranta mai adaugi 5kw si ai in punga 150-200 e.e plina lumea romaneasca de proiectanti cu diploma platita.

 9. erteph says:

  stiu sa inmulteasca,sa adune,sa scada ,sa faca impartiri si alele…,iar in final iti spun ca iti trebuie 50w/mc

  1. erteph says:

   dupa ce ,ti-au luat banii…

 10. george says:

  La piata o sacosa cu 1 kg de mere si 1 kg de pere cantareste 2 kg si o cari acasa.
  Daca dai de unul cu diploma si fara cautare, poate sa te convinga ca este periculos sa transporti o sacosa care cantareste sin(pi/2)+cos(pi/2)+lne kg si te duce cu taxiul pana acasa. Iar pana acolo te face cu maimuta.

 11. grigore says:

  cum aş putea calcula consumul unei clădire pe lună combustibil solid

  1. Laurentiu says:

   Cam 15,35 kilograme de lemne pe zi Grigore. :D

   Eu am o centrala de 46 KW Viadrus la o casa de 150 mp si platesc cca 3000 lei pe lemne pe an (10 mc) uneori nu imi ajung, (daca e iarna grea si lunga) uneori imi raman.In 2013-2014 a tinut iarna din octombrie pana in martie inclusiv si a trebuit sa mai cumpar un palet de lemne.
   Casa e izolata cu expandat de 10 cm, termopanele sunt cele mai ieftine. Temperatura in casa e intre 22 25 grade adica stau copii in chiloti cand e viscol afara.
   Eu sunt instalator si am montat peste suta de centrale.POT sa spun ca
   nu exista in Romania inginer care sa iti faca proiect pentru asa ceva, totul e din experienta.
   Ultimul inginer de la care am primit un proiect mi-a facut unul din 1900 toamna din teava de metal indoita la cald ca la blocurile vechi, nu auzise de cupru si PPR. Deci ce pot sa spun ca sa fie clientul multumit?!?! Toata lumea il intreaba pe gugal si trage concluzii.

   1. Stefan says:

    Salut Laurentiu,
    As vrea sa iti cer sfatul deoarece vreau sa izolez casa si sa pun o centrala. Casa este aproximativ ca si a ta 150-160 mp s. utila si locuiesc 3 persoane acolo. Ai putea te rog sa ma ajuti cu niste sfaturi (eu nestiind mai nimic in acest domeniu). As vrea sa izolez casa cu o izolatie buna si sa pun o centrala buna. Ai putea sa imi spui ce fel de izolatie as putea sa pun si ce fel de centrala as putea sa iau? (un prieten mi-a recomandat Vissemann dar am inteles ca modelele noi au ceva probleme). In privinta banilor: peste valorarea medie a pietei.
    Multumesc!

   2. Victor says:

    Salut.Eu am o centrala de 35 kw la o casa de 100mp. As vrea sa fac incalzirea prin pardoseala. M-ar interesa ceva sfaturi de la oameni mai experimentati si daca ar fi posibil o schema de functionare ar fi perfect. Multumesc anticipat

 12. jigha2010 says:

  Imi place ca toti pun intrebari si nimeni nu le raspunde. Pentru o casa de 120 mp utili, izolata cu extrudat de 10 cm, termopane trei sticle si incalzire in pardoseala, cam de cati kw am nevoie? are 300 m3 de volum casa

 13. mitica says:

  Nenea Laurentiu, cam multe lemne si la pret cam mare, daca tot esti instalator mai pune 10 kw in plus la centrala si scade consumul de lemne cu 2 mc, sau nu ie centrala de 45

 14. Castigatorul says:

  Eu presupun ca tot caluclul de mai sus este valabil pentru centralele pe gaz deoarece din cate stiu, o centrala pe peleti sau una pe curent electric nu va fi capabila sa ofere in acelasi timp atat incalzire cat si apa calda menajera.
  As dori sa stiu un calcul asemanator facut tot pentru aceeasi casa P+E cu 150 mp utili dar daca se utilizeaza o centrala termica electrica si de asemenea daca este nevoie de boiler sau boilere deoarece in impobil traiesc 4 persoane iar izolatia exterioara este de 10 cm.
  As vrea de asemenea sa stiu daca o centrala termica electrica incalzeste apa menajera mai repede decat una pe gaze.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>