centrale Buderus

Schema de montaj recomandabila a unei centrale pe lemne cu gazeificare Buderus Logano S121

Deoarece primesc multe cereri in ceea ce priveste montajul unei centrale Buderus cu functionare pe lemne / gazeificare model Logano S 121 – 25KW, 33KW, 36KW si a echipamentelor aferente am hotarat sa postez mai jos schema recomandabila de montare a acestui tip de centrala termica:

Suplimentar as vrea sa adaug ca racordul la cosul de fum se face pe Dn150 iar cosul de fum pe care il recomand pentru o functionare cat mai buna a centralei si un randament cat mai ridicat este cel din inox/inox – izolat.
Spor la treaba si daca aveti si acum nelamuriri puteti sa ma contactati.

61 Comments

 1. Alin says:

  Da, mi-a fost de mare ajutor schema, ca de cei de la Brasov de unde am cumparat Buderusul m-am rugat 2 zile sa-mi dea si mie o schema de montaj. N-am mai stat sa astept asa ca am cautat pe net si am gasit exact ce cautam. Multumesc pentru informare.

  1. daniel says:

   salut,eu am un cazan feroli si un puffar tank in tank ce nelamuri am eu este automatizare,crezi ca ma poti ajuta cu o schema de automatizare si de nu hidrahulica

 2. eugen says:

  va felicit ca dati o mana de ajutor celor care se pricep mai putin. as vrea sa va intreb ce fel de pompa trebuie sa montez la centrala ? (wesman 30 kw) va multumesc.

  1. Banuiesc ca centrala pe lemne la care faceti dvs referire este Viessmann Vitoligno 100-S – 30KW. In cazul in care va referiti la pompa de circulatie ( aferenta unui circuit clasic de incalzire ) va recomand 2 modele de top:
   1. Pompa circulatie marca Wilo – Germania tip STAR RS 25/6 EM sau
   2. Pompa circulatie marca Grundfos – Danemarca tip UP Basic 25-60

 3. claudiu says:

  as avea si eu o rugaminte ,si anume sa prezentati o schema de montaj pentru cazane fara gazeificare cu boiler separat pentru acm va multumesc

 4. titi says:

  va multumesc pentru schema si va intreb daca evalabila si pentru atmos 32s.
  am achizitionat deja o vana ivar si nu stiu daca e nevoie si de termoventil pe linga cele doua pompe de circulatie si recirculatie

  e

  1. Daca am pompa de recirculare intre tur si retur atunci nu ii mai punem si termoventil

   1. misu says:

    trebuie sigur si plus de asta iti rebuie si comenzi termostatice

 5. titi says:

  va multumesc pentru raspuns

 6. andrei says:

  se poate monta o a doua pompa de recirculare ,si daca da .unde?
  cu respect

  1. Manu says:

   se poate, numai ca schema de montaj nu va mai fi la fel, iar pompa pe circuitul de incalzire se va monta tot pe retur, numai ca nu intre cazan si recirculare, ci intre instalatia de incalzire si recirculare

 7. Dan says:

  Buna ziua.
  Am o nelamurire,si anume:
  De ce se leaga TURUL in retur imediat dupa pompa si cat trebuie inchis/ deschis robinetii de la pct. 6 ??? sau care este rolul acelor robineti ?? si vana de la pct 7 e cumva de sens ?

 8. damu daniel says:

  rolul termostatului de camera care e..? nu poate avea decat un singur rol si acela e de a oprii functionarea centralei si anume a pompei! daca va face acest lucru in timp ce sunt lemne care ard in centrala,in cateva minute va creste presiunea pentru ca apa nu este recirculata si va da afara supapele de sucuritate in cel mai frumos caz….cele mai multe au bubuit din cauza asta! Se recomanda a se monta un termostat cu bratara pe tur care va porni pompa dupa ca apa va ajunge la 30 grade,robineti termostatati pe fiecare calorifer pentru a controla confortul termic in fiecare camera,obligatoriul un sistem UPS in caz ca centrala va ramane fara curent electric…lucru care ar duce la ceea ce am mentionat mai devreme….deci atentie ….

  1. eta says:

   la mine termostatul de contact este pe tur si opreste pompa cind se incalzeste apa in cazan la 70grade asa ca decit buuuum mai bine fara termostat, am o pompa numai pe retur unde s-a gresit’?

   1. daniel says:

    s-a gresit firele care sunt legate la termostat

  2. santerm cons srl says:

   nu ai dreptate. se opreste pompa iar cand temperatura apei din cazan ajunge la temperatura setata .se opreste si ventilatorul . aerul insuflat se opreste si flacara scde pana la minim

 9. damu daniel says:

  turul se leaga la retur fie cum este in schema de mai sus, fie cu o alta pompa insotita de un clapet de sens…rolul acestui bypass este acela de a aduce returul la o temperatura nu mai mica de 20 grade fata de tur,lucru ce duce automat la un randament mai bun. vana aceea de amestec va amesteca apa dupa cum ii este si numele,apa, cand temperatura apei din tur este mult mai mare decat temperatura apei din retur……

  1. Iulian says:

   Detaliati privind modul de functionare al celor 2 pompe si al senzorilor de temp care le comanda. Mersi.

 10. damu daniel says:

  ps. astfel se va reduce sau elimina condensul ce apare pe elementii din camera de ardere a centralei…..

 11. gianni says:

  sal mie nu i-mi urca temperatura pe retur mai mult de 30 grade cred ca ceva nu este in regula sa nu mai zic ca am consumat un vagon de lemne si am inghetat in casa as vrea si eu o schema cazan pe lemne buderus s 121 cu puffer si boiler de acm si daca stiiti vreun meserias sa i-mi rezolve si mie problema asta va multumesc

  1. Lucian Vanga says:

   Sigur montajul nu este corespunzator! sau unul din componenetele din punctul termic ( cazan, puffer etc ) nu sunt corect dimensionate !

  2. misu says:

   sal problema ta nu este montajul ci mai degraba subdimensionarea puteri centralei in raport cu necesarul spatiului de incalzit

 12. Florin says:

  Am un cazan viadrus 25 kw si nu prea sunt multumit cum incalzeste si consuma lemne,cred ca nu este montat cum trebuie,a-ti putea sa ma ajutati cu o schema de montaj si ceva informatii utile ptr o mai buna functionare?
  Va mutumesc,

  1. Lucian Vanga says:

   Centralele pe lemne VIADRUL in general consuma mult lemn! Verifica daca filtru Y este curat!

 13. vlad says:

  daca plec din distribuitor pe teava cupru de 15 cu cit trebuie sa merg ina in distribuitor centrala pe lemne find de 27 KW

  1. misu says:

   depinde de ce vrei sa faci
   din centrala pina in distribuitoru de coloane separate pe nivele iesi cu minim 1” dupa pina la distribuitorul de pe nivel cu 22 iar din distribuitor pina la clorifer 15

 14. calin says:

  As avea o rugaminte daca mi ati putea spune cat va costat componentele din camera centralei mai putin centrala.multumesc mult.
  Mie mi a cerut mesterul pentru ca el mi a achizitionat piesele pentru sistemul de incalzire 5000 ron pentru camera centralei fara montaj si cazan.Multumesc

 15. nicoara says:

  am un cazan vitolingo 30k si pompa de recirculare nu-mi porneste fiind legata la tabloul de comanda?ce sonda ar trebui sa declanseze pornirea pompei?

  1. Florin says:

   Am incalzire cu centrala Atmos cu gazificare. Suprafata pe nivel nu depaseste 200m3,centrala este de 35kw si am caldura in pardoseala la parter, mai necesita vas de acumulare? de cat sa fie?

 16. ciprian says:

  am si eu un cazan pe lemne viadrus 25 kw si mam saturat de curatat la ea face un condens ingrozitor si curge negreata din ea eu nu am baipas si nici termostat iar racordul de inox nu stiu cum trebuie montat exact mai exact pozitia lui ??

 17. ciprian says:

  am si eu un cazan viadrus 25 kw 2011 si face un condens de speriat si mai curge si din ea negreata nu stiu ce sai mai fac, am izolat camera centralei, am izolat cosul de fum, am luat lemne uscate, acum sa va zic ce nu am, nu am baipas, nu am termostat ptr pompa, nu stiu exact pozitia racorului flexibil, ajutatima si pe mine va rog.

  1. Adrian S says:

   Cauta un instalator sa-ti monteze o vana de amestec pe trei cai termostatata si un termostat de comanda pe turul centralei pt pompa.Eu am montat acum cateva zile un Viadrus U22 dupa schema de mai sus si e OK cu o singura exceptie vana termostata fura de pe tur si daca ai traseul lung e destul de max 1 tol, eu am mai strangulat-o din robinetul de izolare.

 18. radu says:

  am un cazan{ buderus juno sf211ub} nu sint profisionist nu sti unde vine apa rece si lateral dreapta sint 2 tevi 1/2 si inca ceva ca un cablu de fier ce rol au? va multumesc cu respect

 19. marius says:

  salut. am o centrala viadrus pe lemne de 30 kw . nu am pompa de amestec cu 3 cai .pompa de recirculare este montata pe retur baga din instalatie in centrala probema mea este ca nu se incalzesc caloriferele in partea de jos .dc?
  am vazut la cineva aceiasi centrala dar cu pompa de recirculare montata pe tur si caloriferele sunt foarte calde si la partea de jos.ce trebuie sa fac sa fie caloriferele la fel de calde ?

 20. emil says:

  se poate monta pompa de recirculare si pe tur si pe retur?

  1. Pompa de recirculare se monteaza intre tur si retur

 21. robert says:

  am de montat o centrala cu gazeificare buderus si trebe sa i pun un puffer ,eu inca n am montat cu puffer ,as vrea sa stiu daca exista puffer cu doua serpentine ,una as lasa liber pt un eventual panou solar si unu pt acm eventual daca ma poate ajuta cineva cu o schema ,sau sa i pun un boiler mixt? inainte sau dupa puffer?

 22. marius says:

  cazan orlan 40kw care trebuie sa incalzeasca 2 locuinte (10ml traseu teava pana la a doua) folosec 2 pompe de circulatie sau una mai puternica? daca puteti dati-mi un sfat…

 23. marius says:

  in cea de a doua locuinta sunt numai 4 radiatoare

 24. sanduvasile5 says:

  salut , ma poate ajuta si pe mine cineva cu o informatie la o centrala pe lemne viadrus plus pufer de 500l , cum dimensionez coloana principala pe teava de cupru pt 7 calorifere de 1000 mm va multumesc.

 25. Andrei says:

  Buna ziua . Tocmai am instalat o centrala pe lemne apartament. Aceasta este un tip nou si daca va ajuta se numeste eltim torid Ac 15 . Problema ar fi ca apa calda pentru uz casnic curge doar timp de cateva secunde dupa care curege apa rece(daca mai astept cateva secunde curge din nou apa calda). Oare care ar problema?

 26. vasi 7 says:

  buna tuturor.imi spune cineva cum se regleaza pompa de incalzire deoarece un mai am documentatia de la ea

 27. Vasui says:

  Se poate monta o adoua pompa de recirculare undeva intre calorifere ? Nu se incalzesc ultimile calorifere .

  1. victor says:

   regleaza caloriferele din retur,…adic ultimele lasa le deschise la max,iar primele inchidele aproape de tot…tr sa faci unn reglaj in trepte…

 28. sorin says:

  cine poate sa-imi zica vasul de expasiune la o centrala viadrus unde este legat pe tur sau retur

 29. vio says:

  cine poate sa-mi trimita oschema de instalare la o centrala hoval eurolyt pe motorina 17-22kw

 30. iulian cro says:

  Help!am un viadrus de 30kw fara gazificare cu pufer…schema de mai sus e valabibila si pentru aceasta centrala??? Si cum pot monta un termostat de ambianta??? La mine au montat 2 pompe una pe retur iar cealalta la iesirea inspre calorifere cu termostatul pe puffer….va multumesc mult !!!

 31. cristi says:

  am ocentrala pe lemne clasica CELSIUS,nu gasesc nici o schema de montaj expre pt. ea.Pot folosi schema prezentata mai sus.Daca trebue alta schema va rog sa ma ajutati

 32. darius says:

  Sal.,
  Am o centrala pe lemne Buderus si de la ea pleaca doua circuite separate, unul pentru parter si celalalt pentru etaj. de cate pompe am nevoie ai cum sa le amplasez in cadrul instalatiei, adaptand la schema prezentata mai sus.
  multumesc pentru sfaturi.

 33. Gheorghe Giovani says:

  Salut am o centrala buderus logano s 121 pe lemne cu gazeificare,exista posibilitatea sa mearga si pe cox?multumesc anticipat.

 34. miti says:

  am o centrala windhager de 12 kw pt apartament.si ma intereseaza de ce are 4 conducte.doua groase si doua subtiri.cele groase au volum de apa de 19l si cele subtiri de circa 2.3 litrii! întrebarea e ca trebuie facute separat circuitele de apa calda si de caldura? cu doua pompe ? nu gasesc schema

 35. silcos says:

  Pt. Miti. Nu ne-ai spus ce tip de combustibil foloseste centrala?Banuiesc ca electrica.Daca da,atunci cele doua conducte cu diam. mai mare sunt tur/retur,iar cele mai mici pt. apa calda menajera.vezi sa nu fie prevazuta cu pompa.

 36. ionut says:

  buna seara locuiesc la curte am o casa de 100m patrati am 6 calorifere de aluminiu si as vre sa stiu daca o centrala viadrus de 25kw ar fi buna? ce parere aveti despre centralele viadrus? va multumesc!

 37. ionut says:

  ma ajuta cineva

 38. liviu says:

  buna ziua
  am o centrala pe lemne viadrus 25kw va rog sa-mi dati o schema pt ea si cu denumirile la piese care sa le cer la magazin .Mentionez ca vreau sa fac cu teava de cupru tot
  va multumesc

  1. elena says:

   buna ziua
   am o centrala pe lemne viadrus de 45kw si as dori si eu schema deoarece centrala este montata la distanta si mentionez faptul ca de centrala se foloseste in primul rand baiatul meu si ca sa ajunga caldura si la mine de 23 de grade la el trebuie sa fie de 37 de grade deoarece distanta este prea mare desi am montata o pompa la mine in sufragerie pentru a impinge apa din calorifere.centrala este utilizata doar pentru caldura nu si apa menajera aceea este produsa de la centrala pe gaze pe care nu am desfiitat-o.Deci eu trebuie sa taversez curtea cu tevile de la pufer deci am si eu nevoie de schema si ce materiale trebuie sa cumpar cum sa izolez tevile pentru temperaturile scazute din timpul iernii.Va multumesc si va rog sa-mi raspundeti ca as dori sa incep lucrarile de pe acum

 39. Gianni says:

  Care este senzorul care porneste pompa de incalzire si unde este montat deoarece as vrea sa-l schimb, sa pun unul care sa porneasca pompa la 50 grade. in felul asta sper sa mai obtin 1 ora in plus de caldura. Daca stiti va rog sa-mi spuneti si mie. multumesc

 40. hans says:

  Salut ! Am o centrala pe lemne de 24 kw ,6 calorifere si nu ajunge caldura in ultimele doar daca le opresc de tot pe cele din fata oare este pompa de vina? Ma poate ajuta cineva ? Multumesc anticipat!

 41. nicutudorache70 says:

  schema de montaj la centrala Buderus este aceeasi cu schema la centrala centrala Vision?Am nevoie de schema la centrala Vision de 40kw.Ma poate ajuta cineva?

 42. Gelu says:

  Buna ziua.as dori si eu un sfat,in lagatura cu distribuirea agentului temic,pentru incalzire,pentru ca nustiu,care traseu ar fi mai indicat.am casa cu 3 camere,bucatarie,baie si hol.camerele sunt asezate in linie tip vagon.din hol intru in bucatarie,in camera a doua si in baie.din bucatarie am acces in prima camera,din camera 2 am acces in camera 3.centrala e deja montata in camera 2,si de aici trebuie sa plec cu distribuire agentului termic.dar nu sunt hotarat ce traseu sa fac.timpul se raceste repede,si nu as vrea sa ma prinda iarna asa.v-as trite o schita a casei,dar nu am nici o optiune pe acest site.daca imi lasati o adresa de mail,ar fi minunat,ca sa-mi puteti face o schita sumara a traseului,de distribuire.va multumesc anticipat.cu stima

 43. Dan says:

  Salut ma intereseaza o centrala arca aspiro combi ce sfaturi a-mi dati

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>